VERTEL ONS ARNAUD POULAIN

Parfumeur – Ontwerper – Oprichter van parfumhuis Les Eaux Primordiales

Arnaud Poulain (36 jaar) mag je zonder twijfel een van de meest bijzondere parfumeurs van zijn generatie noemen. Een ‘geurmecanicien’, zo noemt hij zichzelf graag. Gebeten als hij was door wetenschap, kosmologie en mechanica lag parfumeur niet in de lijn der verwachtingen. Maar het leven neemt soms wendingen en hij vond zijn plekje in de creatie van bijzondere, kostbare geuren – even opmerkelijk als zijn professionele parcours.

“ We create with what exists, but we invent with our dreams. ”

—Arnaud Poulain

Waar komt die liefde voor parfums vandaan?

Arnaud Poulain : " Van ver. Ik heb best een ongewoon parcours afgelegd. Laten we zeggen dat ik niet uit het besloten kringetje kom … Ik was een hyperactief kind, een kleine rebel, een dromer ook. Ik studeerde elektrotechnieken en industriële mechanica en ging aan de slag in een ijsjesfabriek. Door een toevallige ontmoeting ontdekte ik parfums en ik was meteen mijn hart verloren. Deze wereld was een grote onbekende, want ik kom uit landbouwkringen in het noorden van Frankrijk. Daarop begon ik aan een opleiding bij Cinquième Sens in Parijs, een school die bekendstaat om haar expertise in de parfumerie. Daar ontmoette ik Amélie Bourgeois (Studio Flair), mijn opleidster die mijn mentor zou worden en die me tot op de dag van vandaag begeleidt in de technische ontwikkeling van mijn parfums. "

Wat betekent een parfum voor u?

"Veel meer verwondering dan luxe. Telkens wanneer we ademen, ruiken we. We kunnen niet anders, want in tegenstelling tot onze andere zintuigen is geur het enige dat we nooit kunnen uitzetten. En hoe boeiend is de kracht van geuren! Ze zijn de kern van onze communicatie met anderen, ons gevoelsleven in het algemeen en onze seksualiteit in het bijzonder. Geen geluk zonder geur. Een parfum dragen is het laten spreken. Een parfum kiezen is zelf spreken. Dus vertellen de parfums die ik creëer iets over degene die het draagt."

Crocus Supercritique
Couleur Primaire

Het talent van een parfumeur?

"In je hoofd de geuren die je aan het parfum wil geven, al ruiken. Voor je een bepaalde geur creëert, moet je als (goede) parfumeur al precies weten hoe die zal ruiken. Het begint allemaal met een droom! Mijn inspiratiebronnen zijn Serge Lutens en Jean-Claude Ellena (…) Na een lange periode waarin ik het klappen van de zweep leerde in de onafhankelijke parfumerie, met name bij Byredo, opende ik in 2015 ‘Les Eaux Primordiales’. Het is een traditioneel parfumhuis geworden, een Manufacture de parfums met een visie, een familiezaak ook, met als missie hulde brengen aan alledag en het leven bezingen. Ik koos voor een domein van 14 ha in Acq, in de buurt van Arras, waar een groot kasteel staat dat van de Compagnie Charbonnière des Hauts-De-France was. Voor de naam liet ik me inspireren door Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Vernes, met daarin les eaux primordiales als eerste sporen van leven op aarde. Elke geur die ik creëer, heeft een link met mijn interesse in wetenschap. ‘Particules Imprévisibles’, ‘Moment Perpétuel’, ‘Mémoire du Futur’, ‘Mécanique Intuitive’, ‘Abstraction Raisonnée’… Om mijn parfums te maken, gebruik ik een vakkennis die 100% made in France is en een uniek procedé: een parfum een jaar laten marineren (in een gecontroleerde omgeving) in een kuip. Dit maakt dat een parfum een geur kan ontwikkelen die blijft hangen, een teken van kwaliteit. Van het allereerste concept tot het bottelen in de flacons is de fabriek de draaischijf. Ik zeg graag dat elke stap in het creatieproces van een parfum hier bij ons uiterst precies verloopt. Precisiemechaniek, zeg maar."

Hoe zit het met de parfums van Les Eaux Primordiales?

"Die zijn onderverdeeld in drie collecties: ‘Supercritique’ met een eerbetoon aan bloemen, mimosa, roos, gardenia … ; ‘Superfluide’, een kruidig parfum met hars en fijne houtsoorten; en ‘Superclassique’. Dat laatste staat eigenlijk voor een bepaalde visie op parfum, die zowel modern als tijdloos is, geïnspireerd op de grote klassiekers in de Franse luxeparfumerie. Voor het parfum hebben we alle formules opnieuw onder de loep genomen, goed voor een nieuwe glans, gedurfd en innovatief. Vandaag telt mijn catalogus meer dan 25 hoogstaande geuren, die selectief verdeeld worden in 18 landen, waaronder in België bij Senteurs D’Ailleurs. "

En uw nieuwste creatie?

"Cèdre Superfluide. Geuren van roos en strobloem, een hartnoot van blauwe ceder uit de Atlas, fluwelen basisnoten van pruim, vanille en saffraan. Een charismatische, zuivere geur, zowel krachtig als verfijnd. De ceder is een moeilijk te bewerken grondstof, maar het karakter zorgt voor rokerige kamfertoetsen die kracht en elegantie geven aan elk parfum. ‘Superfluide’, want het is een parfum geworden met een sterke aantrekkingskracht. Zo’n parfum creëren is het resultaat van twee jaar hard werk! "

Wat antwoordt u op de eeuwige vraag of natuurlijke geuren niet beter zijn dan synthetische moleculen?

"Dan zeg ik gewoon dat synthetische moleculen in de parfumerie zo’n beetje de elektronica zijn in auto’s: een noodzakelijke component. Ikzelf gebruik altijd mooie natuurlijke materialen van de beste herkomst, waar ik dan techniek en een vleugje moderniteit in stop. Et voilà, synthese. Voor mij is dat echt geen scheldwoord!"

Waar haalt u inspiratie uit?

"Mijn inspiratie is vooral visueel. Een schilderij in een museum. Architectuur. Een boek … Maar vooral de geuren die ik verbind aan een droom. Een geur uit mijn fantasie."

Een legendarisch parfum?

"Jicky van Guerlain. Een legende. De geur is abstract en eigenlijk de geboorteakte van de Franse luxeparfumerie. Hij werd voor het eerst gecreëerd in 1889. Zo zie je maar hoe lang het parfum al bestaat. Toen Jicky werd gecreëerd, wisten vrouwen niet goed wat ze ervan moesten denken … en werd hij meteen geadopteerd door mannen. Die combinatie is zowel visionair als actueel. "

Posted in: Parfum